ONZE WIJNEN

Hejo Slijterij en Wijnhandel is allesbehalve eenkennig. In onze schappen staan véél meer wijnen dan de klassieke Franse alleen. Italiaanse, Spaanse, Duitse, Chileense en Zuidafrikaanse rode, witte en rosé. En wie zijn ogen goed de kost geeft, zal ook Argentijnse wijnen ontdekken, een Japanse rijstwijn (Sake) en nog meer verrassends….

‚Äč

Of u nu kiest voor een Cabernet, een Merlot, Zinfandel, Syrah (of Shiraz), Pinot Noir, Chardonnay of Sauvignon Blanc, voor de kwaliteit staan wij altijd in. Om er zeker van te zijn dat wat wij aanbieden aan de maat is, hebben we alles zelf voorgeproefd. Het was genieten geblazen.

Drie nieuwe wijnen uit ons assortiment willen we graag speciaal onder uw aandacht brengen: een Riesling Droog, een Chardonnay Droog en een Riesling Lichtzoet. Dit illustere trio is afkomstig van Wijnerij De Belaeving in Helden. Waar vroeger rozen gekweekt werden, worden nu smaakvolle wijnen gefabriceerd. In vooralsnog bescheiden hoeveelheden. Voor bij een goede maaltijd of tijdens een avondje gezellig bijkletsen.

OM TE ONTHOUDEN

 
Wijn komt in verschillende soorten voor. De meest voorkomende voor u op een rij gezet.
 
Cabernet
zwarte bes, kers, andere zwarte vruchten, groene kruiden.
 
Merlot
pruim rode en zwarte vruchten, groene kruiden en bloemig.
 
Zinfandel
zwarte vruchten (vaak als jam) en zwarte specerijen - vaak "briary" genoemd.
 
Syrah
(of Shiraz, afhankelijk van de locatie van de wijngaard) - zwarte vruchten, zwarte specerijen - vooral witte en zwarte peper.
 
Pinot Noir
rode vruchten, bloemen, kruiden.
 
Chardonnay
koel klimaat: tropisch fruit, citrusfruit in licht warmere klimaten en meloen in warme regio's. Door een steeds groter deel malolactische gisting verliest Chardonnay groene appel en pakt het romige noten op, appel, peer, perzik en abrikoos.
 
Sauvignon Blanc
Grapefruit, witte kruisbes, limoen, meloen.

WIST U DAT?

de koude (?), donkere wintermaanden bij uitstek de tijd zijn van de vollere, zwaardere wijnen. Wijnen zoals de Rioja Crianza, die minimaal een jaar op hout gelagerd is geweest, de Reserva (4 tot 5 jaar lagering) en de Grand Reserva (8 tot 10 jaar). Neem de proef op de som.  

UITGELICHT

Extra aandacht krijgt van ons de witte wijn Viu Manent Réserva Chardonnay 2016.

Het is een vriendelijke Chardonnay en  zorgt voor een volle, romige dronk met een lichte kruidigheid. Dit komt door de houtlagering op Frans eiken.  Ondanks zijn romige structuur en een enorm smaakvolume, zijn er genoeg mooie zuren aanwezig om dit tot een wijn te maken die goed in balans is.

Deze wijn is uitermate geschikt voor een stevig diner en is goed te drinken bij zachte kreeft, kruidige vismaaltijden, rijke vissoep, kalfsvlees, ragout, pastei. Ook bij romige kazen doet deze wijn het goed.